De transitie van Pijnacker-Nootdorp naar GeoVisia

Progresity werkt al jaren met veel plezier voor uiteenlopende opdrachtgevers die zich bezig houden met (het beheer) van de openbare ruimte. Van gemeenten tot onderzoeks- en adviesbureaus en van waterschappen tot aannemers die voor gemeenten werken.

Gemeente-Pijnacker-Nootdorp-

In 2020 heeft de gemeente Pijnacker-Nootdorp de overstap gemaakt naar het beheersysteem GeoVisia. In GeoVisa worden het riool, groen, de verharding en kunstwerken beheerd van de Zuid-Hollandse gemeente. Tijdens de transitie heeft de gemeente Pijnacker-Nootdorp samen met DataQuint de handen in één geslagen om de implementatie succesvol te laten verlopen. “Bij DataQuint maken ze niet alleen beloftes, maar ze laten je ook echt zien wat het pakket kan’’, vertelt Ton Zwinkels, Applicatie-/gegevensbeheerder.

Aan de slag met GeoVisia

Frits Groenendijk is als Beheerder Basisregistratie Ondergrond en medewerker IBOR bij Pijnacker-Nootdorp nauw betrokken geweest bij de implementatie van GeoVisia. “Databehoud was één van de belangrijkste aspecten in de overgang naar GeoVisa. Vooral de wijzigingen die plaatsvinden in de buitenruimte en het up-to-date krijgen van je beheer areaal zijn de grootste werkzaamheden binnen Pijnacker-Nootdorp.”

Tijdens de implementatie heeft DataQuint, Pijnacker-Nootdorp ondersteund bij het verwerken van alle data naar de juiste tabellen en koppelingen in GeoVisia. ‘’In de samenwerking met DataQuint zijn er korte lijnen, waardoor je snel met elkaar kan schakelen’’, vertelt Frits. “Het is heel fijn dat wij meerdere keren samen met DataQuint om de tafel konden om onze problemen voor te leggen en deze direct te tackelen. Vaak zie je dat problemen worden geregistreerd en dat er intern wordt gezocht naar oplossingen, maar bij DataQuint komt iedereen direct bij elkaar en zoeken wij samen naar de oplossing.’’

“Met de gegevens uit GeoVisia kan je analyses uitvoeren en inzicht krijgen in de beheerkosten van je areaal. Het kan je zelfs helpen in het begeleiden met de informatievoorziening naar je inwoners.”
Ton Zwinkels,

Applicatie-/gegevensbeheerder Gemeente Pijnacker-Nootdorp

“Wij hechten veel waarde aan de landelijk standaarden die gebruikt worden in GeoVisa.”, vertelt Ton. “De open data in GeoVisa maakt het voor ons eenvoudig om gegeven uit te wisselen met verschillende partijen. Daar hebben we vroeger problemen mee gehad. Zo hadden wij veel klantspecifieke waardes, waardoor je af en toe door de bomen het bos niet meer zag. Nu hebben wij een standaard inrichting waarmee we aan de slag kunnen. Het is maar net welk bestandsformaat men wilt gebruiken. Met GeoVisa kan je gegevens inzichtelijk maken en in allerlei bestandsformaten aanleveren voor diverse programma’s.”

Alles-in-één beheersysteem

‘’Wij merken dat de beheerders nu zelf het belang van een alles-in-één beheersysteem als GeoVisia gaan inzien. Vaak zie je dat de kennis van het beheersysteem bij de applicatiebeheerders ligt en die hebben niet altijd de specifieke kennis over bomen wegen ect, die de objectbeheerders wel hebben. Door GeoVisa te gebruiken in de DQ Cloud kunnen de objectbeheerders direct hun wijzigingen doorvoeren.

Daarbij zijn wij niet langer afhankelijk van onze eigen ICT structuur, maar kunnen we op elk willekeurig device inloggen in GeoVisia”, vertelt Frits Groenendijk: “Door gebruik te maken van DQ Cloud ben ik altijd verzekerd van de laatste updates en zijn wij van veel verantwoordelijkheden af. Zo hoef ik intern geen database vrij te houden en ben ik verzekerd van de service van Progresity. De flexibiliteit in GeoVisia en de vrijheid van DQ Cloud hebben ervoor gezorgd dat wij steeds meer de vraag vanuit beheerders krijgen, om ook anderen objecten aan GeoVisia toe te voegen.”

Onze klant cases

Heb je een vraag?